Certificaten voor Westlandse doorzetters

7 juli 2015

Gisteravond vond de jaarlijkse certificatenuitreiking plaats van de regionale wervingscampagne ‘Doe weer mee!’. Het is een eerbetoon aan de volwassen Westlandse cursisten van ROC Mondriaan die het besluit hebben genomen om op latere leeftijd terug naar school te gaan om beter te leren lezen, schrijven en/of rekenen. De cursisten werden beloond voor hun inzet en moed met een certificaat van Doe Weer mee!. Wethouder Sociale Zaken Mohamed el Mokaddem was erbij.

Pluim van de wethouder
El Mokaddem roemde de cursisten die de moed hadden om weer of soms voor het eerst weer naar school te gaan: ‘’Westlanders weten van aanpakken en dat zie ik ook aan deze cursisten. Ik ben enorm trots op ze!'' ''En we investeren als gemeente graag in de Westlanders die iets extra’s nodig hebben. Na de zomervakantie starten er lessen op bepaalde basisscholen zodat ouders kunnen leren terwijl hun kind op school zit. Ook starten er trajecten voor Westlanders om hun kansen op werk te vergroten,’’ zo meldde de enthousiaste wethouder.

Ambassadeur schrijft gedichten
Ook de Westlandse taalambassadeurs werden extra in het zonnetje gezet: Marco Zeeman, Dick Voogd en Marjolein van Rhijn. Zij weten uit eigen ervaring hoe moeilijk het is als je niet goed kunt lezen of schrijven en geven nu voorlichting aan lotgenoten. Zodat anderen ook de stap durven te nemen om weer naar school te gaan. Dick Voogd schrijft inmiddels zelfs gedichten. Zijn boekje ‘’DE 21 VAN DICK’’ is verkrijgbaar bij Boekhandel Vingerling in ’s Gravenzande en Plein 12 Naaldwijk.

Door de goede samenwerking tussen de gemeente Westland en ROC Mondriaan is volgen zo’n 150 volwassen Westlanders lessen bij ROC Mondriaan aan de Professor Holwerdalaan in Naaldwijk. De lessen worden zowel ’s avonds als overdag gegeven en bestaan o.a. lezen, schrijven, rekenen inburgering, Nederlands als tweede taal, gebruik van de computer en het internet. De lessen zijn bestemd voor anderstaligen én voor mensen die in Westland geboren en getogen zijn.

In Westland wonen en werken veel arbeidsmigranten die de taal nodig hebben en van oudsher gingen veel Westlanders snel aan de slag in de glastuinbouw. Hierdoor beheerst men niet altijd de Nederlandse taal of het rekenen helemaal goed . Bovendien zakt na verloop van tijd veel weg. In heel Nederland heeft ongeveer één op de negen mensen hier een probleem mee.


Meer nieuws lezen