Vakvriend op school

2 juli 2015

De School voor Autotechniek en Mobiliteit heeft sinds maandag negen ‘Vakvrienden’, studenten die hun medestudenten kunnen ondersteunen bij problemen. Hoe ze dat moeten doen hebben ze geleerd in een cursus van docent Anand Rewat en Michaël von Bönninghausen, die als psycholoog verbonden is aan de ISPA (International School Psychology Association).

Tijdens de certifiaatuitreiking speechte Von Bönnighausen: “Jullie hebben laten zien dat jullie excellent zijn. Een echte vakman verstaat niet alleen zijn vak, maar kan ook andere zaken oppakken.” Gevoelige onderwerpen werden namelijk niet geschuwd. In rollenspellen lieten studenten onder andere zien hoe ze om zouden gaan met een werknemer die de eerste symptomen van radicalisering begint te vertonen en ook het bespreekbaar maken van homoseksualiteit op de werkvloer kwam aan bod.

Schijnwerper
Er zijn al volop ideeën om de negen vakvrienden in de schijnwerpers te zetten. Bij het begin van het nieuwe schooljaar worden ze gepresenteerd aan de mentoren en aan de nieuwe eerstejaarsstudenten zodat die allemaal weten bij wie ze eventueel terecht kunnen met vragen of problemen waarmee ze liever nog niet naar een docent stappen.

Klankbord
Onderwijsmanager Arien Reyngoudt wil de cursus jaarlijks laten terugkomen. “Techniek komt je hier tegemoet, het gaat natuurlijk om het leren van het vak, maar ook over: hoe ben jij als mens. Het is mooi om iets extra’s te doen. Het bedrijfsleven is afhankelijk van mbo’ers en daar past dit ook bij.”

Verplaatsen in een ander
Dennis, een van de negen nieuwe vakvrienden, vatte het allemaal mooi samen: “Vooral het rollenspel was heel erg leuk om te doen, en we dachten allemaal goed na over de onderwerpen en praatten erover met elkaar. We hebben echt geleerd hoe je je beter in een ander kunt verplaatsen.”

Foto: Zes van de vakvrienden met hun docenten en onderwijsmanager. Michaël von Bönninghausen staat tweede van rechts.


Meer nieuws lezen