Mbo Debattoernooi

9 februari 2015

Onlangs gingen aan het Leeghwaterplein in Den Haag 25 teams van 19 mbo-scholen de verbale strijd met elkaar aan tijdens het nationale MBO Debattoernooi 2015. Drie teams van ROC Mondriaan deden mee, twee teams van de School voor Commerciële Economie en een team van de School voor Zorg en Welzijn Leiden. Aan het eind van de dag ging na het finaledebat het Rijn IJssel College uit Arnhem als beste debatteam van Nederland naar huis. De teams debatteerden o.a. over vegetarische schoolkantines en verplichte hulp aan uitgeprocedeerde vreemdelingen.

Jean-Paul Benoist laatstejaars student Marketing en Communicatie is een fervent debater en aanvoerder van een team van Commerciële Economie. Jean Paul: ‘Zaak is je tijdens een debat niet te laten meeslapen met je emoties, dus die gericht in te zetten. En je moet je richten op de jury, ook dát is van belang. We hadden ons goed voorbereid en mijn team eindigde uiteindelijk op de 7de plaats. Niet verkeerd en het was waanzinnig leuk én leerzaam.'

Stellingen
Het landelijke MBO Debattoernooi werd voor het negende jaar op rij georganiseerd door Stichting Nederlands Debat Instituut. Het debattoernooi is de grootste studentencompetitie binnen het mbo. De deelnemers konden de stellingen vooraf voorbereiden, maar wisten pas kort van tevoren of zij voor- of tegenstanders moesten zijn. Naast de vastgestelde stellingen werd gedebatteerd over een improvisatiestelling, die pas vlak voor het debat bekend werd gemaakt.


Meer nieuws lezen