Avontuurlijke bouw in Ghana

5 november 2015

Vijf studenten van de School voor Bouw en Infra hebben vier weken meegewerkt aan de bouw van een school in Ghana. Koen (20), Djordi (18), Robin (28), Jordy (20) en Dennis (19) zijn afgelopen maandag terug gekomen en kijken moe maar voldaan terug op een bewogen en mooie tijd in Afrika. Koen: ‘Als het kan zou ik volgende week teruggaan.’

Toen de jongens op het vliegtuig terug naar Nederland stapten was de school in Afranse was zo goed als af, de 3de bouwbrigade van de Stichting Kofi Anan zal samen met lokale mensen de klus afmaken. Het was hard werken op de snikhete bouwplaats (30 graden) in Afranse, zo’n 80 kilometer ten westen van de hoofdstad Accra. Dat werk deden ze met begeleiding van docent Sjoerd Wiersma (51) uit Den Hoorn en teamleider Joop van Oven uit Voorschoten. Ze bouwden aan een Junior Secundary School (JSS), samen met lokale bouwvakkers. Dankzij de nieuwe school hoeven Ghanese kinderen voortaan niet meer uren te lopen om lessen te volgen. Op de JSS leren ze talen en rekenen en maken de eerste stappen met het leren van een beroep.

Avontuur
De Nederlandse studenten kijken tevreden terug op hun avontuur. ,,We hebben het onwijs naar ons zin gehad,’’ zegt Koen. ,,Als het kan zou ik volgende week teruggaan om de school af te maken, zeker met deze groep.’’ Docent Sjoerd Wiersma: ,,Het is heel bijzonder dat we het zo goed met elkaar konden vinden. Dat kun je niet inschatten van te voren. Er waren nooit spanningen, terwijl je wel 24 uur per dag op elkaars lip zit, vier weken lang.’’ De anderen zijn het daarmee eens. Het was altijd gezellig, ook al werden de nachten keer op keer verstoord door vechtende hanen, bestonden ontbijt en lunch vooral uit eieren en douchten ze met hetzelfde emmertje koud water waarmee ook de wc werd doorgespoeld. ,,Ik ben wat ik in Nederland heb meer gaan waarderen,’’ zegt Jordy uit Maasland. Wiersma beaamt dat. ,,Je moet wel een doorzetter zijn om mee te gaan, want het is niet makkelijk om urenlang hard hout te zagen terwijl het 30 graden is.

(bron AD)


Meer nieuws lezen