Taallessen voor Oekraïense vluchtelingen

19 april 2022

Nu er vluchtelingen uit Oekraïne ook in Den Haag neergestreken zijn, heeft de gemeente besloten dat er een start gemaakt gaat worden met het bieden van taalonderwijs. Het is nu nog totaal onbekend hoelang de vreselijke situatie in hun eigen land gaat duren. Misschien kunnen de eerste mensen over enkele weken weer terug, misschien blijven ze nog jarenlang in onzekerheid leven. De gemeente Den Haag is bij de Taal plus school uitgekomen om aan deze groep mensen een speciale aanbieding te geven.

Eerste voorlichtingsbijeenkomst

Donderdag 14 april was de eerste voorlichtingsbijeenkomst en een week later volgt er nog een tweede. In de meivakantie worden de groepen samengesteld. Docenten Mieke de Boer en Mary-Lou van Steenis stonden vandaag voor de eerste groep van twaalf die voornamelijk uit vrouwen bestond, Met behulp van een tolk werd het programma uitgelegd. Of er tijdens de lessen ook een tolk aanwezig zal zijn, is nog onzeker. Mieke de Boer stelde de groep alvast gerust door uit te leggen dat zij en haar collega's getraind zijn om Nederlands te geven aan mensen die geen enkele andere taal dan hun eigen taal spreken.

Negen weken gratis les

Het programma is gratis voor de deelnemers en zij mogen kiezen of ze één of twee keer per week les willen. Er wordt negen weken lang lesgegeven, van begin mei tot het begin van de zomervakantie. Wat er na de zomervakantie gebeurt, is nu nog ongewis. Als het zover is zal bekeken worden hoe de situatie is en neemt de gemeente een nieuw besluit. Ook in Rijswijk zal Taal+ op enkele dagdelen per week les gaan geven aan vluchtelingen na de Paasdagen. Hier gaat de school zelfs door in de meivakantie. Vrijwilligers en docenten gaan zich hiervoor inzetten.

Wil je thee? Of wil je koffie?

Tijdens de voorlichting werd er toch maar vast even begonnen met een mini-spoedcursus Nederlands: koffie en thee aanbieden! Aan iedereen werd gevraagd wat ze wilden drinken, koffie, thee en is dat dan met of zonder suiker? Het zorgde voor een ontspannen sfeer onder de mensen die de laatste tijd al zoveel te verduren hebben gekregen.


Meer nieuws lezen