Vwo-examentraject

Vwo-examentraject

Binnen een jaar je vwo-diploma op zak

Met het vwo-examentraject kun je in één jaar je resterende vakken voor je vwo-diploma of losse certificaten halen. Handig als je wilt doorleren of als je het de eerste keer net niet hebt gehaald. Wil je weten of dit examentraject iets voor jou is? Lees dan verder.

Hoe werkt het vwo-examentraject?

De lessen zijn op maandag, woensdag en vrijdag tussen 08:30 en 17:15 en op dinsdag en donderdag tussen 08:30 en 21:45. Sommige vakken worden alleen overdag aangeboden, andere vakken kun je ook ’s avonds volgen. Je volgt de vakken van jouw keuze en doet in hetzelfde jaar ook examen. Tijdens dit traject krijg je de lesstof aangeboden uit vwo 5 en 6. De lesstof uit vwo 4 of eerder zal je in je eigen tijd moeten bestuderen.
Ga je voor losse certificaten zonder dat je een geheel diploma haalt? Dan kun je alleen de vakken volgen waarin je ook op havo met succes eindexamen in gedaan hebt.

Wil je slechts één of enkele vakken volgen? Ook dat is geen probleem. Je kunt ook vakken volgen als profielverbreding voor je vervolgopleiding als je al een diploma hebt behaald. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Welke vakken kun je kiezen?

De vakken van het vwo-examentraject zijn gekoppeld aan studieprofielen. Bij dit traject kun je kiezen uit de profielen:

- Cultuur & Maatschappij

- Economie & Maatschappij

- Natuur & Gezondheid

- Natuur & Techniek

De vakken die bij deze profielen horen zijn: Nederlands, Engels, Duits, Frans, maatschappijleer en maatschappijwetenschappen, aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, economie, bedrijfseconomie, wiskunde A en B, natuurkunde, scheikunde en tekenen.

Doorstroom en bindend studieadvies

Als je niet alle vakken uit het examentraject in één keer hebt gehaald, kijken we of je deze mag herkansen. Als je niet voldoet aan de overgangsvoorwaarden ontvang je een bindend studieadvies. Samen met jou kijken we dan naar een passend vervolg en eventuele doorstroommogelijkheden.

Meer informatie

Nieuwsgierig geworden naar dit traject? Kijk dan eens bij de Praktische informatie hieronder of meld je aan voor onze informatieavond.

Praktische informatie

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingsvoorwaarden

Voor dit traject gelden bepaalde toelatingsvoorwaarden. Twijfel je of je aan deze eisen voldoet of heb je vragen over de toelatingsvoorwaarden? Neem dan gerust contact met ons op.

• Je bent op 1 oktober 2023 minimaal 18 jaar (ben je nog geen 18, klik dan hier voor meer informatie)

Je hebt:
• een overgangsbewijs naar vwo-6
• een buitenlands diploma: waardering op vwo 5/6 en staatsexamen Nederlands (minimaal niveau B2)
• een havodiploma met minimaal een 8 als gemiddeld eindcijfer

*Bij vijf of meer onvoldoendes adviseren we je om je examenjaar op je huidige school over te doen of plaats te nemen in het havo-examentraject.

Wat zijn de kosten van de opleiding?

Er zijn drie mogelijkheden van bekostiging voor de opleidingen bij VAVO Haaglanden:

  1. Je bent op 1 augustus 2023 16 of 17 en zit op een VO-school. Je vavo-opleiding wordt bekostigd door je huidige VO-school via uitbesteding.
  2. Je bent op 1 augustus 2023 18 jaar of ouder. Jij betaalt zelf het lesgeld. Voor het volgen van de opleiding betaal je de wettelijk vastgestelde bedragen. De totalen zijn afhankelijk van het aantal vakken dat je volgt en het aantal lesuren per week. Daarbij moet je ook zelf je boeken bestellen en betalen.
  3. Je bent op 1 augustus 2023 17 en zit nu op het mbo. Je hoeft dan geen lesgeld te betalen, maar je betaalt en bestelt wel zelf je boeken.

Voor een voltijdsopleiding (15 klokuren of meer) wordt lesgeld in rekening gebracht door DUO. Dit bedraagt 1357 euro. Voor een deeltijdopleiding (minder dan 15 klokuren) wordt lesgeld in rekening gebracht door VAVO Haaglanden. Dit bedraagt 137,60 per vak

Daarnaast betaal je de kosten voor (de huur van) boeken. Eventueel aanvullend lesmateriaal (door het VAVO geleverd) is maximaal € 100,-.
Let op: word je tussen 01-08-2023 en 01-10-2023 18 jaar, dan betaal je geen lesgeld maar wel de boeken en lesmateriaal.

Je kunt je boeken kopen of huren. VAVO Haaglanden heeft een overeenkomst met Van Dijk Studieboeken waardoor het mogelijk is deze bij Van Dijk te huren. Je kunt bij Van Dijk inloggen om je boekenlijst in te zien en je boeken te bestellen. Je betaalt je kosten voor je boeken aan Van Dijk. Als je bent uitbesteed door je VO-school, worden je boeken betaald door VAVO Haaglanden. Je krijgt de boeken vervolgens thuisbezorgd en levert deze later weer in.

Bij een voltijdopleiding heb je recht op een tegemoetkoming scholieren, bij een deeltijdopleiding kun je een tegemoetkoming deeltijders aanvragen. Er bestaat geen reiskostenvergoeding voor vavo-leerlingen. Zie voor meer informatie de site van DUO .

Ik wil me voor één vak aanmelden/één of meerdere certificaten halen; kan dat?

Ja, met een druk op de rode knop ‘Meld je aan’, meld je je aan voor het examentraject.
In het aanmeldprogramma kies je bij Variant voor ‘deelcertificaten’. Vervolgens geef je bij Vakken aan welk(e) vak(ken) je wilt volgen.

Hoe verloopt de aanmeldprocedure?

AANMELDING

• Als je ouder bent dan 18 jaar, dan kun je je digitaal aanmelden vanaf begin maart 2023. Op de site staat de rode knop AANMELDEN. Je krijgt een bevestiging van ontvangst.

• Zit je niet meer op een VO-school en ben je nog geen 18 jaar op 1 augustus 2023 neem dan contact op met mevrouw Van der Velden via info.vavo@rocmondriaan.nl.

• Als je een leerling bent van een VO-school en je bent nog geen 18, dan loopt je aanmelding via je school. Je decaan of leerjaarcoördinator kan je hier meer over vertellen.

Online moet je je gegevens doorgeven en ook je laatste rapport of cijferlijst uploaden. Je krijgt een aantal “thuisopdrachten” via het aanmeldprogramma. Pas als deze voldaan zijn, is je aanmelding compleet. Zolang je aanmelding niet compleet is, wordt deze ook niet in behandeling genomen.

NA JE AANMELDING

Na je definitieve aanmelding worden je gegevens gescreend door de plaatsingscommissie om vast te stellen of je aan de toelatingseisen voldoet. Het kan zijn dat er een aanvullend toelatingsgesprek nodig is of dat je een capaciteitentest moet maken.

In geval van twijfel over toelating beslist de plaatsingscommissie. Je ontvangt bericht van de plaatsingscommissie. In dit bericht staat ook hoe je eventueel bezwaar kunt maken tegen het besluit.

Als je direct aan de toelatingsvoorwaarden voldoet, word je uitgenodigd voor een intake/inschrijfgesprek om je vakkenpakket vast te stellen.

TOELATINGSGESPREK/CAPACITEITENTEST

Aan de hand van je aanmelding stellen we vast of er persoonlijke belemmeringen en/of beperkingen zijn (geweest), die van invloed kunnen zijn op de slagingskans in het traject waarvoor je je hebt aangemeld. In dit gesprek willen we nagaan in hoeverre deze nog spelen, en zo ja, wat de consequenties hiervan zijn.

Om een zo goed mogelijke inschatting van je slagingskans te maken, kan een aanvullende capaciteitentest nodig zijn waarvoor je dan wordt verwezen naar het Studie Infopunt van ROC Mondriaan voor het afnemen van deze test. Bij een positieve uitslag van het gesprek en/of de test nodigen wij je uit voor een intake/inschrijfgesprek om je vakkenpakket vast te stellen.

INTAKE/INSCHRIJFGESPREK

Tijdens het intake/inschrijfgesprek wordt je vakkenpakket vastgesteld. Dit gesprek vindt op school (Theresiastraat 8 in Den Haag) plaats. Als je nog geen 18 jaar bent, moet een van je ouders/verzorgers bij het gesprek aanwezig zijn.

Hoe zit het met aanwezigheidsplicht?

VAVO Haaglanden is een school voor volwassenenonderwijs. Dat betekent echter niet dat aanwezigheid vrijblijvend is. Er geldt een presentieplicht. Verzuim wordt gemeld bij de gemeente afdeling leerplicht en VSV. Verzuim je teveel dan kan dit leiden tot uitschrijving van de opleiding.

Hier kun je deze opleiding volgen

Theresiastraat 8

Bekijk deze locatie

Wat kan ik studeren na deze opleiding?

Je kunt hierna naar de universiteit.

Contact

Heb je nog vragen over de opleiding, dan kun je die per mail stellen via info.vavo@rocmondriaan.nl of telefonisch op telefoonnummer 088-666 3760.

Op zoek naar een specifieke opleiding?