Verzorgende IG

Verzorgende IG

Ligt je hart bij de zorg, denk je in mogelijkheden en wil je graag mensen helpen in hun dagelijkse leven? Dan past deze opleiding bij jou!

Tijdens de opleiding Verzorgende IG (Individuele Gezondheidszorg) leer je alles wat je nodig hebt voor de verzorging, ondersteuning en begeleiding van mensen. Dat kunnen zijn: ouderen, mensen met een lichamelijk of verstandelijke beperking, een chronische ziekte of psychiatrische problemen.

Als verzorgende IG geef je ondersteuning bij de persoonlijke verzorging, zoals het wassen en aankleden. Maar ook geef je injecties of medicijnen en verzorg je wonden of ondersteun je bij huishoudelijke activiteiten. Je geeft voorlichting en advies over bijvoorbeeld een gezonde leefstijl, veiligheid in huis en hoe je hulpmiddelen kan gebruiken. Kortom, je zorgt ervoor dat een cliënt zo zelfstandig mogelijk kan leven.

Met jouw aandacht en kennis maak jij hét verschil als Verzorgende IG!

Is dit beroep iets voor jou?

Zit het verzorgen in jouw bloed en wil je iets betekenen voor mensen die hulp nodig hebben? Dan is dit beroep echt iets voor jou. Je krijgt energie van het helpen van mensen in zowel de verzorging als in het geven van aandacht. Je bent betrouwbaar, een teamspeler en je kunt je goed inleven in anderen.

Let op: Voor de bbl-opleiding kun je uitsluitend worden aangemeld door je werkgever.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding volg je verschillende vakken zoals verzorging, anatomie en skills. Je leert tijdens deze vakken meer over het menselijk lichaam en hoe je moet verzorgen. Daarnaast volg je het vak agogiek. Hier leer je hoe je een patiënt of cliënt kunt begeleiden. Medisch rekenen is een belangrijk vak, jij mag namelijk na deze opleiding medicatie toedienen.

Je leert over verschillende ziektes waar je in de zorg mee te maken kunt krijgen. Ook leer je meer over de verschillende doelgroepen die je tijdens je werk tegenkomt. Creatief ga je ook aan de slag. Je leert welke creatieve activiteiten passen bij de doelgroepen die jij begeleidt.

Naast de beroepsgerichte vakken volg je ook de vakken Nederlands, rekenen en Loopbaan- en burgerschap.

Je loopt tijdens je opleiding (bol-variant) stage. Hoe vaak je dit doet hangt af van het leerjaar waar je in zit.

Waar kun je werken?

Je kunt na deze opleiding aan de slag binnen een verpleeghuis, de thuiszorg, de ouderenzorg of de gehandicaptenzorg.


Praktische informatie

Vooropleiding

Voor deze opleiding heb je een van de volgende vooropleidingen nodig:

  • vmbo-diploma, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo
  • mbo-diploma, niveau 2
  • een vergelijkbaar buitenlands gewaardeerd diploma, aangevuld met taalniveau CEF F2 of Staatsexamen NT2, programma 1 (alle onderdelen behaald)
  • ben je ouder dan 21 en voldoe je niet aan de toelatingsvoorwaarden, dan is het mogelijk dat je een test doet om eventueel toch toegelaten te worden tot de opleiding

Overige voorwaarden

  • je werkt bij een erkend leerbedrijf als je een bbl-opleiding wilt volgen
  • een positief intakegesprek

Kosten

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld (voor een bol-opleiding) of cursusgeld (voor een bbl-opleiding) te betalen. De overheid bepaalt elk jaar de hoogte van het wettelijke les- en cursusgeld. Lees hier meer over de kosten.

Bijkomende kosten:

Reiskosten, ook in verband met je stage- of leerbedrijf, zijn voor eigen rekening. Verder zijn er nog kosten voor bijvoorbeeld boeken, materialen, werkkleding, excursies en andere activiteiten. Deze bedragen verschillen per opleiding.

Bijkomende kosten voor deze opleiding zijn afhankelijk van het leerjaar en eventueel keuzedeel waar je in zit en of je een bbl- of bol-opleiding volgt. Een indicatie van de bijkomende kosten voor deze opleiding:

Leermiddelen (boeken, readers, licenties): afhankelijk van het leerjaar waar je in zit tussen de € 170,- en € 400,-.

Laptop

Een student dient ook over een laptop te beschikken die voldoet aan een aantal minimumeisen. Deze eisen zijn te vinden op www.rocmondriaan.nl/byod.

Intake

Nadat je je hebt aangemeld, ontvang je hiervan een bevestiging en de vraag om een aantal zaken naar ons op te sturen, zoals een kopie van je rapport en/of diploma en cijferlijst, een ingevulde intakevragenlijst en een doorstroomformulier indien van toepassing.

Vervolgens word je uitgenodigd voor een intakeactiviteit. Tijdens deze activiteit krijg je informatie over de opleiding die je hebt gekozen. Verder vragen we naar je achtergrond en ervaringen. Welke vooropleiding en eigenschappen je precies nodig hebt, verschilt per opleiding.

Voor bol-opleidingen op niveau 2, 3 of 4 moet je in ieder geval een geschikt (v)mbo-diploma hebben. Voor een bbl-opleiding kun je je inschrijven als je werkzaam bent bij een erkend leerbedrijf en voldoet aan de vereiste toelatingsvoorwaarden.

Eigenschappen

Deze opleiding is iets voor je als je..

  • een verantwoordelijkheidsgevoel en respect hebt voor de zorgvragers
  • je goed kunt inleven in de situatie van de zorgvragers
  • geduld hebt en gevoel voor collegialiteit

Stage

Voordat je stage gaat lopen moet je rekening houden met het volgende:

  • Je bent in het bezit van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
  • Je stageadres of werkgever kan vragen om een Hepatitis B-vaccinatie

Informatie per locatie

Maatschappelijke zorg en Verzorgende Aspasialaan 19

Niveau 3
2,5 - 3 jaar
aug, febr
bol & bbl

Zorg en Welzijn Delft Brasserskade 1

Niveau 3
2,5 - 3 jaar
aug, feb
bol & bbl

Zorg en Welzijn Leiden Vondellaan 35

Niveau 3
2,5 - 3 jaar
aug, feb
bol & bbl

Let op: de februaristart geldt in Leiden alleen voor de bbl. Aanmelden voor bbl verloopt via werkgever.

Hier kun je deze opleiding volgen

Brasserskade 1

Bekijk deze locatie

Aspasialaan 19

Bekijk deze locatie

Vondellaan 35

Bekijk deze locatie

Verder studeren

Apothekersassistent

Niveau 4, bbl, bol Meer over deze opleiding

Mbo-Verpleegkundige

Niveau 4, bbl, bol Meer over deze opleiding

Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg

Niveau 4, bbl, bol Meer over deze opleiding

Contact

Wil je meer weten over deze opleiding? Kom naar een van onze Open Dagen of neem contact met ons op via zow@rocmondriaan.nl.

Op zoek naar een specifieke opleiding?