Niveau 3 BBL BOL 2 jaar

Verkoopspecialist

Jij bent verantwoordelijk voor de verkoop op de afdeling en je geeft mede leiding aan het personeel
Wat leer je bij

Verkoopspecialist

Binnen de verkoopberoepen kenmerkt de verkoopspecialist zich als productspecialist. In je functie wordt een beroep gedaan op je kennis van het product, adviesvaardigheden en knowhow van branchespecifieke regels en procedures. Op de hoogte zijn van ontwikkelingen in de branche is een pré. Je bent gespecialiseerd in het omzetten van verkoopgegevens naar pasklare voorstellen ter verbetering van de activiteiten op de winkelvloer.

Vanuit je expertise gebruikt je al je kennis om klanten te inspireren, te verleiden en op specifieke wensen van de klant in te spelen. Je doet dit meestal in relatief kortdurende verkoopgesprekken: een open en uitnodigende houding, het snel kunnen schakelen en parate (vak)specialistische kennis en technieken zijn noodzakelijke ingrediënten.

Je zet tevens je kennis van winkelpresentatie en promotie in om het vernieuwend en inspirerend onder de aandacht van de klant te brengen, artikelen op een aantrekkelijke manier op maat of gebruiksklaar te maken, te demonstreren en erover te adviseren. Je deelt je expertise met je collega's en vervult daarmee de rol van vraagbaak. Vanuit je expertise zijn de werkzaamheden met name gericht op het assortiment en het product.

Je leert:

  • verkoop- en adviesgesprekken voeren
  • leidinggeven aan medewerkers
  • voorraden controleren
  • bestellingen plaatsen
  • voorstellen maken om het assortiment en de presentatie te verbeteren
  • Nederlands en Engels
  • Rekenen
Module locaties anchor

Veelgestelde vragen

Welke vooropleiding heb ik nodig?

  • vmbo-diploma kader, gemengde of theoretische leerweg
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo
  • diploma Verkoper detailhandel, niveau 2

Kan ik vrijstelling krijgen?

Soms is het mogelijk vrijstelling te krijgen voor één of meer onderdelen. Dat hangt af van je werkervaring, diploma’s of eerder gevolgde opleidingen en cursussen.

Wat zijn de kosten van de opleiding?

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld (voor een BOL-opleiding) of cursusgeld (voor een BBL-opleiding) te betalen.

Voor een BOL-opleiding is in het schooljaar 2018-2019 het lesgeld € 1.155,00. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO (voorheen IB-groep).

Het cursusgeld voor een BBL-opleiding niveau 3 is € 582,00.

Reiskosten, ook in verband met je stage- of leerbedrijf, zijn voor eigen rekening. Verder zijn er nog kosten voor boeken, gereedschappen, werkkleding, excursies en andere activiteiten. Deze bedragen verschillen per opleiding. Hierover hoor je meer aan het begin van je opleiding.

Welke eigenschappen heb ik nodig?

Een goede motivatie, een servicegerichte instelling, goed kunnen omgaan met mensen, uitstekende communicatieve en commerciële vaardigheden, zelfstandigheid en creativiteit.

Module locaties anchor

Hier kun je deze opleiding volgen

Verder studeren

Bekijk ook eens...

Niet overtuigd? Of past dit toch niet zo goed bij je? We hebben genoeg andere opleidingen die je ook kunnen aanspreken.

Op zoek naar een specifieke opleiding? Zoek in ruim 200 opleidingen

Bekijk alle opleidingen