Niveau 4 BOL 3 jaar

Thuisbegeleider

Je ondersteunt de cliënt of het gezin.
Wat leer je bij

Thuisbegeleider

Als thuisbegeleider begeleid je mensen die door omstandigheden, of door ziekten de regie over het eigen leven kwijt zijn. Het gaat om multi-probleemgezinnen, mensen met psychiatrische stoornissen, beginnend dementerenden, mensen met verslaving of geldproblemen. Thuisbegeleiding richt zich op het bevorderen van de zelfredzaamheid van gezinnen, cliënten, naasten.

Deze opleiding bereidt je voor op de verschillende werkzaamheden van een thuisbegeleider. Of het hier nu gaat om de juiste informatie geven, motiveren van nieuw gedrag of ondersteuning inschakelen van de juiste instanties. Je ondersteunt de cliënt of het gezin in zijn/haar ontwikkeling om uiteindelijk zelfstandig verder te kunnen.

De eerste twee leerjaren van deze opleiding zijn basisjaren Maatschappelijke zorg en deze volg je samen met de studenten van de opleidingen Agogisch medewerker geestelijke gezondheidszorg, Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg en Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen, daarna specialiseer je je als thuisbegeleider.

Keuzedeel gericht op werken met kinderen en jongeren
Wil je met kinderen of jongeren werken? Dan kun je in het eerste jaar kiezen voor het keuzedeel Jeugd- en opvoedhulp. Met dit keuzedeel focus jij je gedurende je opleiding op Jeugd- en opvoedhulp.

Er zijn ook andere keuzedelen mogelijk, namelijk: Wijkgericht werken, Zorginnovaties en technologie, Ondernemend gedrag, of Voorbereiding HBO

Wist je dat...

we samenwerken met Jeugdformaat? Dat is een instelling voor kinderen, jongeren en hun ouders die het op eigen kracht even niet meer redden. Door de samenwerking met Jeugdformaat ontstaan er meer stageplekken voor de thuisbegeleider, want die zijn er tot nu toe onvoldoende.

Module locaties anchor

Veelgestelde vragen

Welke vooropleiding heb ik nodig?

• vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg

• overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo

• mbo-diploma niveau 3 in de gekozen studierichting

• voordat je wordt toegelaten doorloop je de intake procedure

Wat zijn de kosten van de opleiding?

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld (voor een bol-opleiding) of cursusgeld (voor een bbl-opleiding) te betalen. Voor een bol-opleiding is in het schooljaar 2018-2019 het lesgeld € 1.155,00. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO (voorheen IB-groep).

Het cursusgeld voor een bbl-opleiding niveau 1 of 2 is € 240,00 en voor een bbl-opleiding niveau 3 of 4 is dat € 582,00.

Reiskosten, ook in verband met je stage- of leerbedrijf, zijn voor eigen rekening. Verder zijn er nog kosten voor boeken, gereedschappen, werkkleding, excursies en andere activiteiten. Deze bedragen verschillen per opleiding. Hierover hoor je meer aan het begin van je opleiding.

Welke eigenschappen heb ik nodig?

Je bent betrokken en betrouwbaar. Tijdens je werk bouw je echt een relatie op met je cliënten. Je luistert naar hun verhalen en kunt je goed inleven in de situatie. Je kan goed met mensen omgaan, beschikt over goede communicatieve vaardigheden en weet mensen te enthousiasmeren en motiveren.

Waar moet ik rekening mee houden voordat ik stage ga lopen?

  • Je bent in het bezit van een Verklaring Omtrent gedrag (VOG)
  • Je stageadres of werkgever kan vragen om een Hepatitis B-vaccinatie
Module locaties anchor

Hier kun je deze opleiding volgen

Bekijk ook eens...

Niet overtuigd? Of past dit toch niet zo goed bij je? We hebben genoeg andere opleidingen die je ook kunnen aanspreken.

Op zoek naar een specifieke opleiding? Zoek in ruim 200 opleidingen

Bekijk alle opleidingen