Mavo-examentraject (vmbo-tl)

Mavo-examentraject (vmbo-tl)

Haal je mavo-diploma bij VAVO Haaglanden.

In één jaar je mavo-diploma halen? Dat kan met het mavo-examentraject. Met dit traject kun je ook losse vakken of certificaten halen, bijvoorbeeld voor je vervolgopleiding. Als je je diploma wilt behalen volg je zeven vakken die je afsluit met een examen, ook maak je een profielwerkstuk. Benieuwd of dit traject iets voor jou is? Lees dan snel verder.

Wat houdt het mavo-examentraject precies in?
De lessen zijn van 8.30 tot 17.15 uur. Uiteindelijk moet je zeven vakken met een voldoende afronden. De vakken die je gaat volgen kies je aan de hand van een studieprofiel. Ook maak je een profielwerkstuk en een loopbaanoriëntatie- en begeleiding (LOB) dossier, dit is verplicht op de mavo.

Wil je slechts één of een paar vakken volgen, bijvoorbeeld als profielverbreding? Kijk dan hieronder bij de Praktische informatie hoe je je hiervoor kunt aanmelden.

Welke vakken kun je kiezen?

De vakken zijn gekoppeld aan een studieprofiel, je kunt voor het mavo 2-jarig traject kiezen uit de volgende profielen:

- Economie

- Landbouw

- Techniek

- Zorg en Welzijn

De vakken die bij deze profielen horen zijn: Nederlands, Engels, Duits, maatschappijleer, maatschappijkunde, aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, economie, wiskunde, natuur-scheikunde I en II en tekenen.

Doorstroom en bindend studieadvies

Als je niet alle vakken uit het examentraject in één keer hebt gehaald, wordt er gekeken of je deze mag herkansen. Als je niet voldoet aan de overgangsvoorwaarden ontvang je een bindend studieadvies. Samen kijken we dan naar een passend vervolg en eventuele doorstroommogelijkheden. Heb je het traject succesvol afgerond? Gefeliciteerd, je hebt nu je mavo-diploma! Je kunt nu doorstromen naar een mbo-opleiding of naar een van onze havo-trajecten. Wil je doorstromen naar de havo, dan heb je een extra vak nodig, dus dan moet je in 8 vakken examen doen.

Meer informatie

Nieuwsgierig geworden naar dit traject? Kijk dan eens hieronder bij Praktische informatie of meld je aan voor onze informatieavond.

Praktische informatie

Wat zijn de toelatingseisen?

MAVO-éénjarig

Voor het mavo-examentraject zijn er bepaalde toelatingsvoorwaarden. Twijfel je of je aan de eisen voldoet of is jouw situatie net iets anders dan het onderstaande? Neem dan gerust contact met ons op.

• Je bent op 1 oktober 2023 minimaal 18 jaar. Ben je nog geen 18? Bekijk dan deze voorwaarden.

• Overgangsbewijs naar mavo-4 of vmbo-tl/ vmbo-gl
• Overgangsbewijs naar havo-3 of vwo-3
• Buitenlands diploma of rapport: waardering op niveau mavo-3 en qua Nederlandse taal op alle onderdelen minimaal B1
• Diploma vmbo-kader met minimaal 8.0 gemiddeld als eindcijfer

Wat kost de opleiding en wie betaalt het?

Er zijn drie mogelijkheden van bekostiging voor de opleidingen bij VAVO Haaglanden:
1. Je bent op 1 augustus 2023 16 of 17 en zit op een VO-school. Je vavo-opleiding wordt bekostigd door je huidige VO-school via uitbesteding.
2. Je bent op 1 augustus 2023 18 jaar of ouder. Jij betaalt zelf het lesgeld. Voor het volgen van de opleiding betaal je de wettelijk vastgestelde bedragen. De totalen zijn afhankelijk van het aantal vakken dat je volgt en het aantal lesuren per week. Daarbij moet je ook zelf je boeken bestellen en betalen.
3. Je bent op 1 augustus 2023 17 en zit nu op het mbo. Je hoeft dan geen lesgeld te betalen, maar je betaalt en bestelt wel zelf je boeken.

Voor een voltijdsopleiding (15 klokuren of meer) wordt lesgeld in rekening gebracht door DUO. Dit bedraagt 1357 euro. Voor een deeltijdopleiding (minder dan 15 klokuren) wordt lesgeld in rekening gebracht door VAVO Haaglanden. Dit bedraagt 137,60 per vak

Daarnaast betaal je de kosten voor (de huur van) boeken. Eventueel aanvullend lesmateriaal (door het VAVO geleverd) is maximaal € 100,-.
Let op: word je tussen 01-08-2022 en 01-10-2022 18 jaar, dan betaal je geen lesgeld maar wel de boeken en lesmateriaal.

Je kunt je boeken kopen of huren. VAVO Haaglanden heeft een overeenkomst met Van Dijk Studieboeken waardoor het mogelijk is deze bij Van Dijk te huren. Je kunt bij Van Dijk inloggen om je boekenlijst in te zien en je boeken te bestellen. Je betaalt je kosten voor je boeken aan Van Dijk. Als je bent uitbesteed door je VO-school, worden je boeken betaald door VAVO Haaglanden. Je krijgt de boeken vervolgens thuisbezorgd en levert deze later weer in.

Bij een voltijdopleiding heb je recht op een tegemoetkoming scholieren, bij een deeltijdopleiding kun je een tegemoetkoming deeltijders aanvragen. Er bestaat geen reiskostenvergoeding voor vavo-leerlingen. Zie voor meer informatie de site van DUO .

Ik wil me voor één vak aanmelden/één of meerdere certificaten halen; kan dat?

Ja, met een druk op de rode knop ‘Meld je aan’, meld je je aan voor het examentraject.
In het aanmeldprogramma kies je bij Variant voor ‘deelcertificaten’. Vervolgens geef je bij Vakken aan welk(e) vak(ken) je wilt volgen.

Hoe verloopt de aanmeldprocedure?

AANMELDING

• Als je ouder bent dan 18 jaar, dan kun je je digitaal aanmelden vanaf 15 februari 2023 Op de site staat de rode knop AANMELDEN. Je krijgt een bevestiging van ontvangst.

• Zit je niet meer op een VO-school en ben je nog geen 18 jaar op 1 augustus 2023, neem dan contact op met mevrouw Van der Velden via info.vavo@rocmondriaan.nl.

• Als je een leerling bent van een VO-school en je bent nog geen 18, dan loopt je aanmelding via je school. Je decaan of leerjaarcoördinator kan je hier meer over vertellen.

Online moet je je gegevens doorgeven en ook je laatste rapport of cijferlijst uploaden. Je krijgt een aantal “thuisopdrachten” via het aanmeldprogramma. Pas als deze voldaan zijn, is je aanmelding compleet. Zolang je aanmelding niet compleet is, wordt deze ook niet in behandeling genomen.

NA JE AANMELDING

Na je definitieve aanmelding worden je gegevens gescreend door de plaatsingscommissie om vast te stellen of je aan de toelatingseisen voldoet. Het kan zijn dat er een aanvullend toelatingsgesprek nodig is of dat je een capaciteitentest moet maken.

In geval van twijfel over toelating beslist de plaatsingscommissie. Je ontvangt bericht van de plaatsingscommissie. In dit bericht staat ook hoe je eventueel bezwaar kunt maken tegen het besluit.

Als je direct aan de toelatingsvoorwaarden voldoet, word je uitgenodigd voor een intake/inschrijfgesprek om je vakkenpakket vast te stellen.

TOELATINGSGESPREK/CAPACITEITENTEST

Aan de hand van je aanmelding stellen we vast of er persoonlijke belemmeringen en/of beperkingen zijn (geweest), die van invloed kunnen zijn op de slagingskans in het traject waarvoor je je hebt aangemeld. In dit gesprek willen we nagaan in hoeverre deze nog spelen, en zo ja, wat de consequenties hiervan zijn.

Om een zo goed mogelijke inschatting van je slagingskans te maken, kan een aanvullende capaciteitentest nodig zijn waarvoor je dan wordt verwezen naar het Studie Infopunt van ROC Mondriaan voor het afnemen van deze test. Bij een positieve uitslag van het gesprek en/of de test nodigen wij je uit voor een intake/inschrijfgesprek om je vakkenpakket vast te stellen.

INTAKE/INSCHRIJFGESPREK

Tijdens het intake/inschrijfgesprek wordt je vakkenpakket vastgesteld. Dit gesprek vindt op school (Theresiastraat 8 in Den Haag) plaats. Als je nog geen 18 jaar bent, moet een van je ouders/verzorgers bij het gesprek aanwezig zijn.

Hoe zit het met aanwezigheidsplicht?

Vavo Haaglanden is een school voor volwassenenonderwijs. Dat betekent echter niet dat aanwezigheid vrijblijvend is. Er geldt een presentieplicht. Verzuim wordt gemeld bij de gemeente afdeling leerplicht en VSV. Verzuim je teveel dan kan dit leiden tot uitschrijving van de opleiding.

Hier kun je deze opleiding volgen

Theresiastraat 8

Bekijk deze locatie

Wat kan ik studeren na deze opleiding?

Je kunt hierna naar het mbo of de havo.

Bekijk ook eens...

Niet overtuigd? Of past dit toch niet zo goed bij je? We hebben genoeg andere opleidingen die je ook kunnen aanspreken.

Havo 2-jarig traject

havo, havo Meer over deze opleiding

Mavo-examentraject (vmbo-tl)

mavo-4, mavo Meer over deze opleiding

Contact

Heb je nog vragen over de opleiding, dan kun je die per mail stellen via info.vavo@rocmondriaan.nl of telefonisch op telefoonnummer 088-666 3760.

Op zoek naar een specifieke opleiding?