Manager / Ondernemer horeca (hotel) Tweetalig

Manager / Ondernemer horeca (hotel) Tweetalig

Jij kent de commerciële, financiële en operationele kanten van de hotelwereld.

De opleiding Manager / Ondernemer horeca (hotel) wordt gegeven op de International Hotel and Management School, ook wel IHMS genoemd. De IHMS is een Hotelschool die een uitstekende opleiding biedt voor een carrière in de (internationale) Hospitality-branche. Of je nu manager wilt worden in een hotel of een eigen bedrijf wilt starten, je krijgt bij ons alle praktische en theoretische vaardigheden die daarvoor nodig zijn. Alle vakken zijn gerelateerd aan de activiteiten binnen de hotelwereld.

Om manager te worden is het nodig dat je leert hoe je leiding kunt geven. Het accent ligt bij deze opleiding dan ook op je toekomst als manager/ondernemer. Je leert naast managementvakken, de commerciële, financiële en operationele kanten van het ondernemerschap. Ook zaken als sales, marketing, personeelsbeleid, productie en distributie komen aan bod. Maar we vergeten de praktische vaardigheden als koken en serveren natuurlijk niet: je wordt straks manager én ondernemer.

Als je kiest voor deze opleiding is ervaring in de horeca niet verplicht maar we raden het wel aan. Soms lijkt de horeca heel erg leuk aan de ‘’voorkant’’ maar is het hard werken en dat moet je wel leuk vinden en aankunnen. Ook ervaring met koken is geen vereiste.

Uiteraard hangt ook ons onderwijs nu af van de geldende maatregelen maar we geven wel lessen op school ook al worden er ook veel lessen online gegeven. Kijk hier voor de laatste informatie over Corona en ons onderwijs.

Naast de lessen op school ga je praktijkervaring opdoen tijdens de stages, waarvan 20 weken in het buitenland! Wij werken samen met hotels in Europa maar ook in de USA, Canada, Australië, het Caribisch gebied en zelfs China. Tijdens de stages leer je de theorie gelijk toe te passen in de praktijk. Naast de stages krijg je op school praktijklessen in één van onze restaurants, ons eigen
hotel, inkoopafdeling, receptie en afdeling banqueting. Als je niveau Engels in het derde leerjaar op B2 niveau is, kan je ervoor kiezen om voor het Engels een International certificaat te halen.

Tweetalig

Engels is een wereldtaal en de maatschappij wordt steeds internationaler. Bij veel beroepen is het een groot voordeel als je Engels spreekt en verstaat. Deze opleiding bereidt je goed voor op een baan in de (Internationale) Hospitality-branche. Ambieer je een carrière in deze dynamische industrie? Dan biedt de tweetalige opleiding jou alle mogelijkheden.

Iedere student start het eerste studiejaar met de (reguliere) opleiding Manager / Ondernemer horeca (hotel) in het Nederlands. Na dit eerste jaar kun je er voor kiezen of je de extra stap naar de tweetalige opleiding wil doen. Dan zal worden bekeken of je dit aan kan en maak je de Cambridge placement test om je niveau Engels te toetsen. Wanneer je je aanmeldt voor deze opleiding. Schrijf je je in voor Manager/Ondernemer (hotel) - NL + TTO niveau 4.

Waar kun je werken?

De opleiding manager/ ondernemer horeca leidt op voor een leidinggevende functie in de hospitality sector. Denk hierbij aan een functie als leidinggevende in een hotel, restaurant of congrescentrum. We zien ook dat veel studenten mooie posities krijgen aangeboden buiten de horeca om, in het bankwezen, de detailhandel, de business sector etc.

Wist je dat...

Wij een hotel in het schoolgebouw hebben met vijf hotelkamers waar onze studenten de praktijk leren?

Bekijk de website van het New Mondrian Hotel

Praktische informatie

Vooropleiding

 • vmbo-diploma theoretische leerweg, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg
  Bij voorkeur met examen in economie en/of wiskunde en naast Engels een tweede vreemde taal
 • Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo

Of

 • Heb jij een havo-, vwo of mbo4-diploma op zak? Dan kom je in aanmerking voor het Fast Track-programma.

Kosten

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld (voor een bol-opleiding) of cursusgeld (voor een bbl-opleiding) te betalen. Voor een bol-opleiding bedraagt in het schooljaar 2022-2023 het lesgeld € 1.239,-. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO.

Bijkomende kosten

Reiskosten, ook in verband met je stage- of leerbedrijf, zijn voor eigen rekening. Verder zijn er nog kosten voor boeken, gereedschappen, werkkleding, excursies en andere activiteiten. Deze bedragen verschillen per opleiding. Hierover hoor je meer aan het begin van je opleiding van de school waar je de opleiding gaat volgen. Heb je hierover al vragen voordat je je gaat aanmelden? Neem dan contact op. We helpen je graag.

Bijkomende kosten voor deze opleiding zijn afhankelijk van het leerjaar en eventueel keuzedeel waar je in zit en of je een bbl- of bol-opleiding volgt. Een indicatie van de bijkomende kosten voor deze opleiding:

Leermiddelen (boeken, readers, licenties): afhankelijk van het leerjaar waar je in zit tussen de € 55,- en € 485,-.
Kleding: vaak in het eerste leerjaar tussen de € 450,- en € 500,-
Vrijwillige bijdrage (excursies e.d.): afhankelijk van het leerjaar waar je in zit tussen de € 175,- en € 575,-.

Intake

Je wordt uitgenodigd voor een (online) intakegesprek nadat er een volledig intakedossier is aangeleverd. Dit dossier bestaat uit: Een vragenlijst over de opleiding en jouw inschatting over de studiebelasting. Het is belangrijk dat je goed weet waar je aan begint. Ook heb je een doorstroomformulierformulier van de middelbare school nodig. Daarnaast ontvangen wij graag je diploma en cijferlijst. Wanneer je (nog) niet in het bezit bent van een diploma kun je ons jouw meest recente cijferlijst sturen.

Eigenschappen

Je hebt een dienstverlenende instelling. Daarnaast ben je flexibel, enthousiast en creatief. Je moet over ondernemersvaardigheden beschikken. Je kunt goed
plannen, delegeren en communiceren in meerdere talen. Daarbij moet je goed kunnen calculeren.

Stage

Leren in de praktijk is een belangrijk onderdeel van de opleiding. In totaal loop je 1760 uur stage gedurende deze 4-jarige opleiding. MBO studenten krijgen vaak een kleine stagevergoeding,

In het eerste jaar loop je 160 uur stage in een restaurant. Het gehele derde leerjaar ga je op stage, waarvan eventueel een deel in het buitenland.
Je stageplek wordt door de school geregeld. Door de bestaande contacten met het buitenland zijn er hele mooie stageplaatsen beschikbaar. Je kunt jouw voorkeur qua land opgeven en we kijken wat voor soort student jij bent en welk bedrijf het beste bij jou zal passen.
De school zorgt altijd voor jouw veiligheid. Kijk daarom even op onze Q&A pagina over Corona wat de laatste stand van zaken is rondom (buitenland)stages.

Opleidingsprogramma

De opleiding is een mix van theorielessen, stage en praktijklessen. Wel afwisselend maar het kan voorkomen dat er je dagen hebt waarop je 6 klokuren theorielessen volgt in vakken als:

 • Ondernemen (een stukje bedrijfseconomie en boekhouding)
 • Management (je leert leidinggeven en daar heb je ook de nodige kennis voor nodig)
 • Koken en serveren (je krijgt theorielessen over waren- en drankenkennis, serveer technieken, hoe je gastvrij kan zijn en wat de etiquette is.)
 • Room Division Management
 • Spaans of Duits of Frans
 • Rekenen
 • Nederlands
 • Burgerschap en Loopbaan

Uiteraard hoort hier ook huiswerk bij. Ook moet je goed jouw agenda bijhouden en zorgen dat je alles op tijd af hebt. Je wordt per slot van rekening opgeleid voor manager. Dus het is logisch dat je eerst jezelf moet leren ‘’managen’’

Het eerste schooljaar is opgebouwd uit twee modules van 16 weken, waarbij per module 1 thema centraal staat (culinary art, restaurant service).

Iedere student start het eerste studiejaar met de (reguliere) opleiding Manager / Ondernemer horeca (hotel) in het Nederlands. Na dit eerste jaar kun je er voor kiezen of je de extra stap naar de tweetalige opleiding wil doen. Dan zal worden bekeken of je dit aan kan en maak je de Cambridge placement test om je niveau Engels te toetsen.

Ook in het tweede studiejaar zijn alle vakken gerelateerd aan de activiteiten binnen de hotelwereld. De praktische en management vakken worden nu in het Engels gegeven. Ons docententeam is tweetalig!
Als je niveau Engels in het derde leerjaar op B2 niveau is, kan je ervoor kiezen om voor Engels een International certificaat te halen.

Naast de lessen op school ga je praktijkervaring opdoen tijdens de stages. In het eerste leerjaar loop je 160 uur stage in een restaurant. In het derde leerjaar ga je twee keer 20 weken op stage, al dan niet in het buitenland. Tijdens de stages leer je de theorie gelijk toe te passen in de praktijk. Naast de stages krijg je op school praktijklessen in één van onze restaurants, ons eigen hotel, inkoopafdeling, receptie en afdeling banqueting.

Hier kun je deze opleiding volgen

Koningin Marialaan 9

Bekijk deze locatie

Verder studeren?

Na het behalen van je diploma kun je doorstuderen in het hbo.
70 % van onze afgestudeerden kiest voor opleidingen als Bedrijfseconomie, HRM, International Business, Facility Management, of studeert door bij de hogere hotelscholen in Scheveningen, Amsterdam, Leeuwarden en Maastricht.

Bekijk ook eens...

Niet overtuigd? Of past dit toch niet zo goed bij je? We hebben genoeg andere opleidingen die je ook kunnen aanspreken.

Manager / Ondernemer horeca (hotel)

Niveau 4, bol Meer over deze opleiding

Manager Entrepreneur Hospitality

Niveau 4, bol Meer over deze opleiding

Contact

Heb je vragen?

Kom dan naar één van onze Open Dagen, of neem direct contact met ons op via: 088-6663301 of info.hotelmanagement@rocmondriaan.nl.

New Mondrian Hotel

Het New Mondrian Hotel is het hotel van ROC Mondriaan waar onze studenten het hotelvak in de praktijk leren. Kijk voor meer info op www.rocmondriaan.nl/newmondrianhotel

Op zoek naar een specifieke opleiding?