Havo 2-jarig traject

Havo 2-jarig traject

Haal je havo-diploma bij VAVO Haaglanden

Met het havo 2-jarig traject kun je binnen twee jaar je diploma op zak hebben. Bij deze opleiding volg je een dagprogramma, je volgt acht examenvakken verspreid over twee jaar. Na het behalen van je havo-diploma kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of naar het 2-jarig vwo-traject.

Hoe gaat het havo 2-jarig traject in zijn werk?
De lessen op maandag, woensdag en vrijdag zijn van 08.30 tot 17.15 uur en op dinsdag en donderdag van 08.30 tot 21.45 uur. Je volgt in het eerste jaar alle vakken en doet examen in maatschappijleer, Engels en (als je dit vak kiest) tekenen. Daarnaast maak je ook een profielwerkstuk.
Voor de rest van de vakken is de stof verdeeld over twee jaar en doe je centraal examen in het tweede jaar. Je doet dan zowel in het eerste jaar als tweede jaar 2 schoolexamens voor deze vakken.
In de loop van het traject besteden we uiteraard ook aandacht aan het kiezen van een passende vervolgopleiding.

Als je alle vakken en het profielwerkstuk hebt afgerond, heb je je havo-diploma behaald.

Welke vakken kun je kiezen?
De vakken zijn gekoppeld aan een studieprofiel, je kunt voor het havo 2-jarig traject kiezen uit de volgende profielen:

  • Cultuur & Maatschappij
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid
  • Natuur & Techniek

De vakken die je kunt kiezen binnen de profielen zijn: Nederlands, Engels, maatschappijleer en maatschappijwetenschappen, bedrijfseconomie, Duits, Frans, filosofie, aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, economie, wiskunde A, wiskunde B, natuurkunde, scheikunde en tekenen.

Wil je slechts een of enkele vakken volgen, bekijk dan het havo-examentraject.

Hieronder bij de Praktische informatie vind je informatie over de toelatingseisen.

Doorstroom en bindend studieadvies
Na het eerste jaar wordt een studieadvies afgegeven. Hierin wordt gekeken of je voldoende resultaten hebt behaald om over te gaan naar het tweede jaar. Heb je één of meerdere vakken niet gehaald? Dan bekijken we of je deze in het volgende jaar mag herkansen. Als je niet voldoet aan de overgangsvoorwaarden (die worden aan het begin van het schooljaar bekend gemaakt) ontvang je een bindend studieadvies. Samen met jou bepalen we dan een passend vervolg en eventuele doorstroommogelijkheden.

Meer informatie
Nieuwsgierig geworden naar dit traject? Voor meer informatie over onder meer kosten en vergoedingen kijk bij de Praktische informatie hieronder of meld je aan voor onze informatieavond.

Praktische informatie

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingsvoorwaarden
Voor het havo tweejarige traject zijn er bepaalde toelatingsvoorwaarden. Twijfel je of je aan de eisen voldoet of is jouw situatie net iets anders dan het onderstaande? Neem dan gerust contact met ons op.

• Je bent op 1 oktober 2023 minimaal 18 jaar. Ben je nog geen 18, bekijk dan deze voorwaarden.

• Overgangsbewijs naar havo-4 of vwo-4
• Mavo-, vmbo-t of vmbo-gl diploma
• een vmbo-gl met een extra theorievak of
•Buitenlands diploma: waardering op niveau havo-3 of mavo diploma en qua Nederlandse taal op alle onderdelen minimaal B1 (advies is B2)
*Diploma mbo-4

Wat kost de opleiding en wie betaalt het?

Er zijn drie mogelijkheden van bekostiging voor de opleidingen bij VAVO Haaglanden:

 1. Je bent op 1 augustus 2023 16 of 17 en zit op een VO-school. Je vavo-opleiding wordt bekostigd door je huidige VO-school via uitbesteding.
 2. Je bent op 1 augustus 2023 18 jaar of ouder. Jij betaalt zelf het lesgeld. Voor het volgen van de opleiding betaal je de wettelijk vastgestelde bedragen. De totalen zijn afhankelijk van het aantal vakken dat je volgt en het aantal lesuren per week. Daarbij moet je ook zelf je boeken bestellen en betalen.
 3. Je bent op 1 augustus 2023 17 en zit nu op het mbo. Je hoeft dan geen lesgeld te betalen, maar je betaalt en bestelt wel zelf je boeken.

Voor een voltijdsopleiding (15 klokuren of meer) wordt lesgeld in rekening gebracht door DUO. Dit bedraagt 1357 euro. Voor een deeltijdopleiding (minder dan 15 klokuren) wordt lesgeld in rekening gebracht door VAVO Haaglanden. Dit bedraagt 137,60 per vak

Daarnaast betaal je de kosten voor (de huur van) boeken. Eventueel aanvullend lesmateriaal (door het VAVO geleverd) is maximaal € 100,-.
Let op: word je tussen 01-08-2023 en 01-10-2023 18 jaar, dan betaal je geen lesgeld maar wel de boeken en lesmateriaal.

Je kunt je boeken kopen of huren. VAVO Haaglanden heeft een overeenkomst met Van Dijk Studieboeken waardoor het mogelijk is deze bij Van Dijk te huren. Je kunt bij Van Dijk inloggen om je boekenlijst in te zien en je boeken te bestellen. Je betaalt je kosten voor je boeken aan Van Dijk. Als je bent uitbesteed door je VO-school, worden je boeken betaald door VAVO Haaglanden. Je krijgt de boeken vervolgens thuisbezorgd en levert deze later weer in.

Bij een voltijdopleiding heb je recht op een tegemoetkoming scholieren, bij een deeltijdopleiding kun je een tegemoetkoming deeltijders aanvragen. Er bestaat geen reiskostenvergoeding voor vavo-leerlingen. Zie voor meer informatie de site van DUO .

Hoe verloopt de aanmeldprocedure?

AANMELDING

• Als je ouder bent dan 18 jaar, dan kun je je digitaal aanmelden vanaf 15 februari 2023. Op de site staat de rode knop AANMELDEN. Je krijgt een bevestiging van ontvangst.

• Zit je niet meer op een VO-school en ben je nog geen 18 jaar op 1 augustus 2023, neem dan contact op met mevrouw Van der Velden via info.vavo@rocmondriaan.nl.

• Als je een leerling bent van een VO-school en je bent nog geen 18, dan loopt je aanmelding via je school. Je decaan of leerjaarcoördinator kan je hier meer over vertellen.

Online moet je je gegevens doorgeven en ook je laatste rapport of cijferlijst uploaden. Je krijgt een aantal “thuisopdrachten” via het aanmeldprogramma. Pas als deze voldaan zijn, is je aanmelding compleet. Zolang je aanmelding niet compleet is, wordt deze ook niet in behandeling genomen.

NA JE AANMELDING

Na je definitieve aanmelding worden je gegevens gescreend door de plaatsingscommissie om vast te stellen of je aan de toelatingseisen voldoet. Het kan zijn dat er een aanvullend toelatingsgesprek nodig is of dat je een capaciteitentest moet maken.

In geval van twijfel over toelating beslist de plaatsingscommissie. Je ontvangt bericht van de plaatsingscommissie. In dit bericht staat ook hoe je eventueel bezwaar kunt maken tegen het besluit.

Als je direct aan de toelatingsvoorwaarden voldoet, word je uitgenodigd voor een intake/inschrijfgesprek om je vakkenpakket vast te stellen.

TOELATINGSGESPREK/CAPACITEITENTEST

Aan de hand van je aanmelding stellen we vast of er persoonlijke belemmeringen en/of beperkingen zijn (geweest), die van invloed kunnen zijn op de slagingskans in het traject waarvoor je je hebt aangemeld. In dit gesprek willen we nagaan in hoeverre deze nog spelen, en zo ja, wat de consequenties hiervan zijn.

Om een zo goed mogelijke inschatting van je slagingskans te maken, kan een aanvullende capaciteitentest nodig zijn waarvoor je dan wordt verwezen naar het Studie Infopunt van ROC Mondriaan voor het afnemen van deze test. Bij een positieve uitslag van het gesprek en/of de test nodigen wij je uit voor een intake/inschrijfgesprek om je vakkenpakket vast te stellen.

INTAKE/INSCHRIJFGESPREK

Tijdens het intake/inschrijfgesprek wordt je vakkenpakket vastgesteld. Dit gesprek vindt op school (Theresiastraat 8 in Den Haag) plaats. Als je nog geen 18 jaar bent, moet een van je ouders/verzorgers bij het gesprek aanwezig zijn.

Hoe zit het met aanwezigheidsplicht?

VAVO Haaglanden is een school voor volwassenenonderwijs. Dat betekent echter niet dat aanwezigheid vrijblijvend is. Er geldt een presentieplicht. Verzuim wordt gemeld bij de gemeente afdeling leerplicht en VSV. Verzuim je teveel dan kan dit leiden tot uitschrijving van de opleiding.

Hier kun je deze opleiding volgen

Theresiastraat 8

Bekijk deze locatie

Wat kan ik studeren na deze opleiding?

Je kunt hierna naar het hbo of het vwo.

Bekijk ook eens...

Niet overtuigd? Of past dit toch niet zo goed bij je? We hebben genoeg andere opleidingen die je ook kunnen aanspreken.

Havo-examentraject

havo-5, havo Meer over deze opleiding

Vwo-examentraject

vwo-6, vwo Meer over deze opleiding

Contact

Heb je nog vragen over de opleiding, dan kun je die per mail stellen via info.vavo@rocmondriaan.nl of telefonisch op telefoonnummer 088-666 3760.

Op zoek naar een specifieke opleiding?