Niveau 3 BBL BOL 3 jaar

Begeleider gehandicaptenzorg

Wil je gehandicapte mensen helpen en verzorgen in hun thuissituatie of in een welzijnsorganisatie, dan is dit jouw opleiding.
Wat leer je bij

Begeleider gehandicaptenzorg

De gehandicaptenzorg is een breed werkveld. Je begeleidt mensen met een of meerdere beperkingen en van alle leeftijden. De beperking kan verstandelijk, lichamelijk, zintuiglijk of een combinatie daarvan zijn. Mensen kunnen naast hun beperking ook gedragsproblemen hebben. Als Begeleider gehandicaptenzorg kun je aan de slag als begeleider of groepsleider.

Deze opleiding bereidt je voor op het werken met mensen met een uiteenlopende mate van verstandelijke en/of een lichamelijke beperking. Je leert hoe je jongeren, volwassenen en ouderen met een beperking kan ondersteunen.

Jij leert ….

 • welke aanpak bij welke problematiek past;
 • mensen te ondersteunen bij hun dagelijkse activiteiten;
 • mensen te ondersteunen bij persoonlijke verzorging;
 • het welzijn van mensen te verbeteren;
 • hoe je om kan gaan met onverwachte situaties, veroorzaakt bijvoorbeeld door stemmingswisselingen en gedragsproblemen van mensen;
 • een bijdrage te leveren aan een plan voor de mensen die je begeleidt.

Het eerste deel van deze opleiding volg je samen met de studenten van de opleiding Begeleider specifieke doelgroepen. Het laatste deel van de opleiding specialiseer je jezelf als Begeleider gehandicaptenzorg.

Let op: voor de bbl-opleiding kun je uitsluitend worden aangemeld door je werkgever.

Wist je dat...

Veel bol-studenten na het volgen van twee basisjaren Maatschappelijke zorg ervoor kiezen om zich te specialiseren als Begeleider Gehandicaptenzorg? Dat komt doordat zij hebben ontdekt hoeveel plezier je vaak beleeft met werk in deze branche.

Module locaties anchor

Veelgestelde vragen

Welke vooropleiding heb ik nodig?

 • vmbo-diploma, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo
 • mbo-diploma, niveau 2
 • voordat je wordt toegelaten doorloop je de intake procedure
 • een vergelijkbaar buitenlands diploma, aangevuld met taalniveau CEF F2 of Staatsexamen NT2, programma 1 (alle onderdelen behaald)
 • ben je ouder dan 21 en voldoe je niet aan de toelatingsvoorwaarden, dan is het mogelijk dat je een test doet om eventueel toch toegelaten te worden tot de opleiding
 • je werkt bij een erkend leerbedrijf als je een bbl-opleiding wilt volgen

Wat zijn de kosten van de opleiding?

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld (voor een bol-opleiding) of cursusgeld (voor een bbl-opleiding) te betalen. Voor een bol-opleiding is in het schooljaar 2018-2019 het lesgeld € 1.155,00. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO (voorheen IB-groep).

Het cursusgeld voor een bbl-opleiding niveau 1 of 2 is € 240,00 en voor een bbl-opleiding niveau 3 of 4 is dat € 582,00.

Reiskosten, ook in verband met je stage- of leerbedrijf, zijn voor eigen rekening. Verder zijn er nog kosten voor boeken, gereedschappen, werkkleding, excursies en andere activiteiten. Deze bedragen verschillen per opleiding. Hierover hoor je meer aan het begin van je opleiding.

Welke eigenschappen heb ik nodig?

Je hebt verantwoordelijkheidsgevoel en respect voor de cliënten. Je kunt je goed inleven in de situatie van de cliënten en daarnaast heb je geduld en gevoel voor collegialiteit.

Waar moet ik rekening mee houden voordat ik op stage ga?

 • Je bent in het bezit van een Verklaring Omtrent gedrag (VOG)
 • Je stageadres of werkgever kan vragen om een Hepatitis B-vaccinatie
Module locaties anchor

Hier kun je deze opleiding volgen

Verder studeren

Bekijk ook eens...

Niet overtuigd? Of past dit toch niet zo goed bij je? We hebben genoeg andere opleidingen die je ook kunnen aanspreken.

Op zoek naar een specifieke opleiding? Zoek in ruim 200 opleidingen

Bekijk alle opleidingen