Niveau 4 BOL 3 jaar

Agogisch medewerker geestelijke gezondheidszorg

Wil je kinderen en volwassenen met geestelijke gezondheidsproblemen ondersteunen bij dagelijkse bezigheden, kies dan voor deze opleiding
Wat leer je bij

Agogisch medewerker geestelijke gezondheidszorg

Met deze opleiding kan je aan de slag als agogisch medewerker GGZ, woonbegeleider psychiatrie of activiteitenbegeleider. Je ondersteunt cliënten met meerdere geestelijke gezondheidsproblemen bij hun dagelijkse bezigheden. Daarnaast help je ze stapje voor stapje weer te functioneren in de maatschappij.

In de opleiding Agogisch medewerker gezondheidszorg leer je hoe je groepen en individuen begeleidt. Het gaat om mensen met geestelijke gezondheidsproblemen, die in een instelling of thuis wonen. Je leert hoe je cliënten ondersteunt in hun herstel, zodat ze uiteindelijk weer zonder hulp in de maatschappij kunnen functioneren. Je leert hoe je cliënten helpt om zelfstandig te wonen en hun huishouden te doen. Na deze opleiding weet je hoe je samenwerkt met collega’s en professionals en hoe je gesprekken voert met cliënten en hun naasten.

Jouw eigen ontwikkeling komt ook aan bod tijdens deze opleiding. De problemen van GGZ-cliënten worden steeds zwaarder. Daarom moet je stevig in je schoenen staan. Tijdens deze opleiding ontdek jij je mogelijkheden en grenzen.

De eerste twee leerjaren van deze opleiding zijn basisjaren Maatschappelijke zorg en deze volg je samen met de studenten van de opleidingen Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg, Thuisbegeleider en Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen, daarna specialiseer je je als Agogisch medewerker gezondheidszorg

Keuzedeel gericht op werken met kinderen en jongeren
Wil je met kinderen of jongeren werken? Dan kun je in het eerste jaar kiezen voor het keuzedeel Jeugd- en opvoedhulp. Met dit keuzedeel focus jij je gedurende je opleiding op Jeugd- en opvoedhulp.

Er zijn ook andere keuzedelen mogelijk, namelijk: Wijkgericht werken, Zorginnovaties en technologie, Ondernemend gedrag, of Voorbereiding HBO

Wist je dat...

je dit beroep ook op hbo-niveau kunt uitoefenen? Je mag jezelf dan GGZ-agoog noemen. Vanuit de opleiding Agogisch Medewerker GGZ is doorstroom naar het HBO goed mogelijk.

Module locaties anchor

Veelgestelde vragen

Welke vooropleiding heb ik nodig?

• vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg

• overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo

• mbo-diploma niveau 3 in de gekozen studierichting

• voordat je wordt toegelaten doorloop je de intake procedure

Wat zijn de kosten van de opleiding?

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een BOL-opleiding bedraagt in het schooljaar 2018-2019 het lesgeld € 1.155,00. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO (voorheen IB-groep).

Het cursusgeld voor een bbl-opleiding niveau 1 of 2 is € 240,00 en voor een bbl-opleiding niveau 3 of 4 is dat € 582,00.

Bijkomende kosten

Reiskosten, ook in verband met je stage- of leerbedrijf, zijn voor eigen rekening. Verder zijn er nog kosten voor boeken, gereedschappen, werkkleding, excursies en andere activiteiten. Deze bedragen verschillen per opleiding. Hierover hoor je meer aan het begin van je opleiding.

Welke eigenschappen heb ik nodig?

Je bent betrokken en betrouwbaar. Tijdens je werk bouw je echt een relatie op met je cliënten. Je luistert naar hun verhalen en kunt je goed inleven in de situatie. Je kan goed met mensen omgaan, beschikt over goede communicatieve vaardigheden en vindt het leuk om in teams te werken.

Waar moet ik rekening mee houden voordat ik stage ga lopen?

  • Je bent in het bezit van een Verklaring Omtrent gedrag (VOG)
  • Je stageadres of werkgever kan vragen om een Hepatitis B-vaccinatie
Module locaties anchor

Hier kun je deze opleiding volgen

Bekijk ook eens...

Niet overtuigd? Of past dit toch niet zo goed bij je? We hebben genoeg andere opleidingen die je ook kunnen aanspreken.

Op zoek naar een specifieke opleiding? Zoek in ruim 200 opleidingen

Bekijk alle opleidingen